Henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluu:
- säännöllinen peseytyminen
- hikoilun ja hienhajun ehkäiseminen
- suuhygienia ja hampaidenhoito
- intiimihygienia
- tupakoinnin ja alkoholinkäytön välttäminen
- valkosipulin ja muiden voimakkaasti tuoksuvien ruoka-aineiden välttäminen.
Vaikka kosmetologi hoitaa tervettä ihoa hygienia ja aseptinen toiminta on erittäin tärkeää kaikissa hoitotilanteissa. Kosmetologi voi myös läpäistä ihoa ja olla kosketuksissa kudosnesteen kanssa tai asiakkaan iholla voi olla tarttuva infektio. Kosmetologin pitää osata toimia myös aseptisesti, koska hän tekee päivän aikana monia hoitoja eri asiakkaille samoilla välineillä ja hoitoaineilla.
Mikrobit ovat pieniä, eläviä ja lisääntymään kykeneviä olioita, joita ei yleensä pysty havaitsemaan paljaalla silmällä. Esim. bakteerit ja virukset ovat mikrobeja. Mikrobien aiheuttamat ihotaudit ovat useinmiten vaarattomia, mutta herpesvirus jää elimistöön ja sieni-infektion hoitoon tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä.
Käsitteitä:
Mekaaninen puhditus=
Hoitovälineiden mekaaninen puhditus harjalla, pesuaineella ja vedellä on tärkeää, jotta mikrobit ja irtolika saadaan soitettua ennen desinfiointia ja sterilointia.
Sterilointi=
Sterilointi on kaikkien mikro-organismien tuhoamista. Tehokkain sterilointimenetelmä on autoklaavi, jossa kohdetta kuumennetaan 121 asteen lämpöisessä ylipaineessa kullästetyssä vesihöyryssä 20 minuutin ajan. Muita sterilaattoreita on UV-sterilaattori, jossa ultraviolettivalo steriloi välineet ja kuumailmasterilaattori, jonka toiminta perustuu lämmön johtumiseen ja ilman kiertoon.
Desinfiointi=
Desinfektio on haitallisten mikro-organismien tuhoamista kontaminaation tai infektion estämiseksi. Desinfiointi ei yleensä kuitenkaan tuhoa bakteerien itiöitä, siksi se ei pelkästää aina riitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti